Hoofdpagina arrow Corona virus
 
Corona virus PDF Afdrukken

Uitvaartbranche treft maatregelen tegen Coronavirus --

 

Zondag 15 maart heeft de overheid aanvullende maatregelen tegen het Coronavirus aangekondigd. Alle scholen, eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf 15 maart 18.00 uur tot en met 6 april de deuren.

Het bestuursteam Coronavirus, bestaande uit bestuursleden van de brancheorganisaties BGNU, LOB, LVC, Nardus en een Arbocoördinator heeft naar aanleiding hiervan dringende adviezen opgesteld.

We beseffen terdege dat dit zeer indringende maatregelen zijn die botsen met de behoefte om samen te zijn en troost bij elkaar te zoeken bij het overlijden van uw dierbare. Mogen de uitvaartverzorgers die werken voor onze verenigingen toch rekenen op uw begrip en medewerking in deze onwerkelijke, moeilijke situatie.

Dringende adviezen Uitvaartbranche tegen Coronavirus

 • De geplande uitvaarten voor maandag 16 maart vinden gewoon doorgang.
 • De geplande uitvaartplechtigheden voor dinsdag en verder dienen teruggebracht te worden tot personen van de 1e graad bloed- en aanverwanten. Dit zijn (adoptie)ouders, (adoptie)kinderen, (adoptie)ouders van de partner, partner van (adoptie)kinderen.
 • De grootte van het gezelschap bij de uitvaartplechtigheid en condoleancebezoek (op last RIVM) mag maximaal 30 personen bedragen.
 • Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, wordt er geen koffie/thee geschonken en is er geen nazit.
 • Van alle deelnemers aan de plechtigheid wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.
 • Vanaf 15 maart dienen de uitvaarten telefonisch besproken te worden. De uitvaartverzorger vraagt de opdrachtgever de gemaakte afspraken per e-mail voor akkoord te bevestigen.
 • 1 Condoleren

  Omdat we geen handen schudden, is ons advies om op een alternatieve wijze de nabestaanden te condoleren door bijvoorbeeld uw hand op uw hart te leggen en de condoleance uit te spreken. Ook het namasté gebaar is tegenwoordig een mooi geaccepteerd gebaar om uw medeleven te uiten.

  2 Crematorium en Begraafplaats

  Wij wijzen u erop wijzen dat crematoria en begraafplaatsen de RIVM-richtlijnen strikt opvolgen. Zodoende ontstaat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen onze branche.

  3 Tot slot

  Zodra de RIVM met nieuwe en/of aanvullende informatie komt, plaatsen wij dat op deze site.